Maritime dekorasjoner til hagen du kan lage selv

Selv om vi i Norge ikke har gleden av de lengste sommerene, vet vi virkelig å kose oss og nyte solen når den første titter fram. For mange av oss er vår og sommer ensbetydende med hagearbeid og koselige stunder med grilling og avslapping i solen. Hvert år når sommeren nærmer seg fylles postkasser over hele Norge opp med kataloger fra interiørbutikker og hagesentre. Alle har de de beste tilbudene, de flotteste møbler og dekorasjoner vi kan pynte hagen og våre uteområder med. Nå skal ikke vi oppfordre til at folk besøker nærmeste trelasthandel i et forsøk på å bygge hagemøbler selv. Det krever mye utstyr og enda mer kunnskap. Hva gjelder møbler til hage og uteplass er det nok best at man legger noen kroner på bordet og får litt ordentlig kvalitet som tåler både bruk og vær. Men når det kommer til dekorasjoner og pyntegjenstander er det mye man kan gjøre selv for å pynt opp litt ekstra. Ønsker man at hage og uteplass skal ha et maritimt preg er det ikke måte på hvor mye flott man kan lage selv om man har en verktøykasse med litt basisverktøy og noen timer fritid til overs.

Fyrtårn i hagen

Å skulle lage sitt eget fyrtårn kan nok høres ut som mye arbeid, men det er det altså ikke. Du kan lett på noen få timer sette opp små dekorative fyrtårn rundt om i hagen eller på plattingen hvor grillen står. Alt du trenger er noen blomsterpotter beregnet på utendørs beplanting. Du vet typen vi tenker på, de kan kjøpes på ethvert hagesenter og kommer i en rekke varianter, blant annet  svartleire, keramikk, terracotta og sement. Typen du skal kjøpe er de som kalles stablepotter. Navnet får de fra at de lett kan stables inni hverandre for å spare plass. Snur du dem på hode ser de ut som et lite fyrtårn. Antall potter du trenger avhenger av hvor høy du ønsker at tårnet skal bli. For et mellomstort tårn vil du trenger 3-5 potter.

Slik går du fram:

Sett den første potten med toppen ned i fatet som følger med. Med en vanlig limpistol eller et monteringslim fester du de to delene sammen. Det er viktig at du husker dette første steget da det sørger for at fyrtårnet ditt vil stå trygt. Når det første tårnet er klart, limer du fatet til potte nr. 2 fast på toppen av den første potten, før du igjen limer potten fast i fatet. Fatet er større enn selve potten og vil derfor henge over potten under, men dette vil se meget dekorativt ut når du er ferdig. Det er opp til deg hvor høyt du vil at tårnet skal være, så bare monter fat og potter oppå hverandre til du har en høyde du er fornøyd med.

Når pottene er montert og limet har fått tid til å tørke er tiden kommet for å male mesterverket ditt. Snakk med betjeningen på din nærmeste malerbutikk så du er sikker på at du får maling som passer til jobben og tåler værpåkjenninger. For inspirasjon til farger og mønster kan du ta et kjapt søk på internett etter fyrtårn verden rundt. Du kan male på både dører og vinduer, det er helt opp til deg hvordan ditt tårn skal se ut. Er du litt nevedyktig med elektrisitet kan du relativt enkelt montere et lyspunkt på toppen av tårnet. Pass dog på at dette utføres riktig, husk de skal stå ute og strøm og vann er ikke de beste av venner.

Taugjerde

Hvem sier at et gjerde må være av tre eller stål? Et gjerde av tau gir hagen eller uteplassen et maritimt preg med minimal innsats og kostnad. Alt du trenger er noen påler å sette ned i bakken og etter det kan du trekke et pent tau mellom dem. For en ekstra følelse av kvalitet, anbefaler vi at du borrer hull gjennom pålene i stedet for å feste tauet med kroker eller spiker.

Privacy Policy